vineri, 27 aprilie 2012

Hotelul Cișmigiu a revenit la origini la împlinirea centenarului


Deși directorul general al filialei Bulgaria-România a companiei spaniole ce a achiziționat în 2004 clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta s-a plâns de faptul că Bucureștiul și curățenia sunt două noțiuni care se întâlnesc rar și pe arii restrânse, capitala României - pe vremuri numită Micul Paris - fiind asuprintă de o cantitate inacceptabilă de gunoaie fizice, cât și fonice, totuși firma pentru care Mauricio Mesa Gomez lucrează a văzut în Hotelul Cișmigiu o oportunitate de business. Prin urmare, cei de la Hercesa Internacional s-au decis că 2012 este anul cel mai indicat pentru renovat această construcție!
Ca orice clădire ce a atins venerabila vârstă de 100 de ani și acest hotel are o istorie demnă de ascultat în iernile friguroase la gura sobei. Anul în care a luat naștere această bijuterie arhitecturală este 1912, părinții săi fiind arhitectul Arghir Culina și inginerul Nicolae Nacu Pissiota.
La începuturi construcția a fost botezată Palace Hotel, dar după instaurarea regimului totalitar comunist hotelul a fost luat cu japca de la familia Pissiota de către administrația statală de la acea vreme. Bineînțeles că nu au putut să numească acțiunea asta furt pe față, ci i-au spus: naționalizare. Neavând imaginație, dar vrând să piardă urma originilor hotelului, comuniștii i-au atribuit construcției un alt nume, după cea mai apropiată grădină din capitală: Parcul Cișmigiu.
După așa-zisa revoluție din 1989, hotelul a devenit cămin studențesc al Academiei de Teatru și Film. În această calitate și-a atribuit în palmares și o tragedie. O studentă venită de peste Prut pentru a-și face un drum în viață în capitala tuturor posibilităților a căzut de la etajul al doilea în casa liftului unde a decedat! Năpasta l-a inspirat pe actorul Cristi Iacob în scrierea unor versuri, iar pe cei de la Vama Veche - varianta cu Tudor Chirilă - în adaptarea unui cântec străin mai vechi pe versurile lui Iacob. Bancologii consultați de noi au declarat - off the records - faptul că și bancurile celebre cu hotelurile bântuite de către „fantoma de miezul nopții” și-ar avea originea tot în evenimentul tulburător din Cișmigiu. Noi, însă, avem rezerve față de aceste răutăți.
După asta, ideea că hotelul ar putea fi blestemat le-a îndreptățit pe autorități să închidă zona și să o lase să cadă sub ochii trecătorilor, zi de zi... știrbită de reputația frumoasă pe care ar fi meritat-o. A devenit treptat loc de cazare pentru oamenii străzii și un depozit a gunoaielor ordinare. Măcar dacă ar fi fost de lux... s-ar fi justificat întrucâtva faptul că azi... clădirea e renovată și aici se dorește crearea unui hotel de patru stele în care prietenii mei să-mi povestească faptul că s-ar fi petrecut următorul dialog:
- Nevastă, ăștia probabil sunt francezi. Ai ocazia acum să vorbești în limba lui Napoleon!
- Ce tot spui acolo, Vasile! Eu nu știu Franceză!
- Cum nu știi? De 25 de ani de când suntem căsătoriți, nu e zi de la bunul D-zeu în care să nu-mi repeți că te-ai născut la 2 ore de Paris!
- Păi, da... m-am născut la două ore de Paris, dar la Londra... care se află la două ore de Paris... dacă iei avionul!
P.S. Am scris textulețul ăsta iar pentru un concurs. E mai mult la comandă, prin urmare... nu e un subiect pe care să-l fi întrevăzut eu... Am zis să-l pun și aici... sper să vă placă. Mi-am dat tot interesul! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu