sâmbătă, 18 septembrie 2010

Poate că nu ştiai

Termenul „crack” se referă la acţiunea de eliminare a protecţiei la copiere a unui software comercial. Un „crack” este un program, un set de instrucţiuni sau de metode care înlătură protecţia la copiere pentru o parte a unui software sau sparge caracteristica de variantă demo a acestuia, făcându-l valid şi după ce a expirat numărul de zile de încercare. Uneori o persoană va scrie un „crack” pentru a arăta că are abilitatea de a depăşi o schemă de protecţie la copiere. Există, de asemnea, grupuri care şi-au făcut din crack-uit un scop.
Termenul „keygen” se referă la un mic program care generează o „cheie” pentru instalarea unui CD, un cod de activare, un cod de licenţă sau un număr de înregistrare pentru o parte dintr-un software. Keygen este prescurtarea de la „Key Generator”. Un program keygen este pus la dispoziţie pentru download liber de către grupurile ce se ocupă de crack-uit software.
Termenul „serial”, în contextul site-urilor de piraterie, se referă la un număr sau un cod unic corespunzător unei licenţe de validare a unui software. Toate programele de calculator comerciale utilizează această metodă, la instalare cerându-i-se utilizatorului să introducă un „serial” valid ca să poată continua această operaţiune.

5 comentarii:

  1. Uwaaaaa! Articol in chineza! :))) Nu ma pricep la trebi de acest gen de nicio culoare!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh, nu cred că e în limba chineză. Dacă nu downloadezi niciun soft de pe net nu înseamnă că unii nu o fac. Şi e destul de clar ce am zis eu acolo... dar dacă spui tu! e în chineză :)))

    E vorba de piraterie... şi de cum unii fac dintr-o varinată demo a unui software un program care nu mai necesită niciun cost şi care funcţionează la parametrii standard...

    Merci pentru comentariu. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Naaaaa stiu de crack ca altfel nu puteam sa ma joc Diablo. :))) Da' de obicei mi le face Miresu' sa mearga ca pe mine ma scot din sarite toate treburile astea si n-am rabdare. :D
    Sunt complicea piratilor! Teehee!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha! Dar e simplu! Vezi că atunci când download un prg pirat ai şi nişte paşi pe care îi urmezi când instalezi repectivul soft! Şi dacă citeşti cu atenţie... merge! De obicei e destul de simplu: dai click pe fişierul setup şi dai next, next până când îţi cere să pui "cheai"/"serial"... atunci deschizi keygen-ul şi generezi o cheie... şi pui cheia acolo în fereastra de instalare. Şi asta a fost... la altele trebuie mai multă răbdare... în sensul că instalezi prg demo... apoi îl deschizi şi atunci îţi cere "cheia", deci deschizi keygen şi generezi una. La altele prg demo generează el o cheie de care trebuie să te foloseşti pentru a genera alta... Eh, sunt instrucţiuni. Citeşte doar! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaaa nu-s treburile astea de mine! N-am rabdare. :))

    RăspundețiȘtergere